Szentiváni Madárbarát Kör - a Facebookon is!

 

Madáreleség osztás

 

2014. december 20-án reggel 8-tól madáreleség osztást tartunk a Kossuth Lajos Művelődési Ház előtti parkolóban. Szeretettel várunk minden madárbarátot!

 

 

Az idén újra

Gólyagyűrűzés 2014

 

Az idén is tudtunk kisgólyát gyűrűzni Győrszentivánon, igaz ezúttal csak egyet. Reméljük, ő épségben felnő és kirepül hamarosan.

 

 

 


 

Több, mint 100 gyermek ismerkedett a fákkal, madarakkal

Madarak és Fák Napja 2014

 

Pénteken délelőtt tartottuk szokásos Madarak és Fák Napja rendezvényünket az új temető mögötti területen. A programban ezúttal is madárgyűrűzés, odúzás, természetismeret szerepelt.

Az idén egy kétfordulós természetismereti vetélkedőt hirdettünk általános iskolásoknak, aminek a díjátadója is itt volt. A feltett kérdésekre a "Sólymok" csapata adta a legtöbb jó választ, sok szeretettel gratulálunk nekik, de persze minden résztvevőnek, akik szintén igen kitettek magukért.
A csepegő eső ellenére 4 iskolás osztály és egy óvodás csoport, mintegy 120-130 gyermek látogatott el a rendezvényre.
 

A meggyűrűzött feketerigó újra szabad

Bizony, ilyen sokan voltak!

2014 a túzok védelmének éve

Ismerkedés a spektívvel

Ovisok is jöttek!

 


 

Javában folyik a terepi munka

 

Beindult a költési szezon

 

A héten hétfőn illetve csütörtökön újra leellenőriztük az odúinkat. Szépen épülnek a fészkek, gyarapodnak a tojások.

 

Csúszkafészek

Barátcinege ül

11 tojás

Feketélő kökörcsin

 


 

Tovább folytatódik az odútelep bővítése

Újabb "D" típusú odút helyeztünk ki

 

Ma délelőtt ismét akcióba lendültünk, ezúttal ismét egy "D" típusú odút tettünk ki. Ennek az odúnak az érdekessége, hogy egy kivájt fatörzsből készült. Ja, és kitakarítottuk a temető mögötti területen található "B" odúkat is. :-) Várjuk szeretettel az albérlőket!

 

Madarászlányok a javából :-)

Folyik a munka

 


 

 

Odúkihelyezés

 

A vasárnap délelőttöt, a jó időt kihasználva, az elmúlt hetekben készült odúk kihelyezésével töltöttük. Egy D és egy C típusú odút raktunk ki a falu melletti erdős területen. Reményeink szerint bankák vagy harkályok és vörösbegyek vagy rozsdafarkúak költhetnek bennük tavasszal.

 

   

 


 

 

Sasszinkron 2014

 

Az idei évben csatlakoztunk először az immár évtizedes Sasszinkron programhoz. Gyönyörű, tiszta napos, de az erős szél miatt madarászt próbáló időben reggel kilenc és délután kettő között figyeltük a madarakat, elsősorban a ragadozókat. Tagjaink 4 helyen "teljesítettek szolgálatot" a Duna mentén. A képek a vámosszabadi volt határátkelő közelében, a bagaméri Duna-ágnál készültek.

 

Duna parton

Káróhonvédek a Duna felett (kormárán)

Kilátás a dzsipből

 

SAS - messziről

 

 

 

 


Vándorsólyom végzetes balesete

 

Nemrégiben sajnálatos áramütéses baleset történt a Győrszentiván külterületéhez tartozó kerékpárút mellett. A szigeteletlen középfeszültségű oszlop ezúttal egy igen értékes ragadozó madarunk, egy vándorsólyom pusztulását okozta, ami miatt ez az eset még fájóbb nekünk, szentiváni madárbarátoknak.

A vándorsólyom a sólyomfélék családjának az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező képviselője. Mérete körülbelül akkora, mint egy nagytestű varjúé. Kékesszürke háta, hófehér alapon sorokba rendeződött fekete, csepp alapú pettyes hasi része és fekete feje van, amelyen szintén fekete „bajusz” húzódik. Mint minden madárevő ragadozó esetében, a vándorsólyomnál is észrevehető a nemi kétalakúság: a tojó jóval nagyobb, mint a hím. A vándorsólyom főleg a sebessége miatt ismert, mivel zuhanórepülés közben képes elérni a 310 km/h-t, és ezzel a Föld leggyorsabb állata.

Költőterülete az arktiszi tundrától a trópusokig terjed. Majdnem a teljes Földön megtalálható, kivéve a sarki területek leghidegebb részeit, az igen magas hegységeket, a legforróbb esőerdőket és Új-Zélandot. Ezzel a világ legelterjedtebb ragadozómadara. A madár magyar, angol és tudományos nevei mind arra a tulajdonságára utalnak, hogy a faj északi populációit alkotó egyedei igen vándorló kedvűek. A természettudósok szerint körülbelül 17–19 alfaja van. 

Bár legfőbb táplálékát a középméretű madarak alkotják, a vándorsólyom kisebb emlősökre, hüllőkre, sőt még rovarokra is vadászik. Az ivarérettséget egy éves korban éri el. A felnőttek egész életre „házasodnak”, addig hűek egymáshoz, amíg egyikük el nem pusztul. Tojásait a sziklák szélére, újabban a városok tömbházaira is rakja; fészke alig van, vagy egyáltalán nincs. Sok helyen ez a ragadozómadár veszélyeztetett fajjá vált, főleg a nagy hatású rovarmérgek miatt.

A vándorsólyom magyarországi állománya az 1930-as években 40–50 pár lehetett, de 1964-ig teljesen eltünt. 1997-ben Magyarországon 33 év után ismét sikeresen költött vándorsólyom, a fészekből két fiatal madár repült ki. 1997 óta a vándorsólyom minden évben sikeresen költött hazánkban. A párok száma lassan növekszik, 2005-ben már hét pár fészkelt. A 2012 januárjában végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 17 vándorsólyom telelt Magyarországon. (forrás: Wikipedia)

 

 

Tavaly ősszel egy másik, szintén a közelben húzódó középfeszültségű távvezeték mentén végeztünk femérési munkákat és továbbítottunk adatokat a Madártani Egyesület illetékeseihez.

Most ez az eset újra ráirányítja a figyelmet ezeknek a szigeteletlen oszlopoknak a veszélyeire! Figyeljünk ezekre mindannyian és jelentsük ha ilyet látunk, elősegítve ezáltal is az áramütéses madárpusztulások megelőzését.

 

  

 


 

Ismét madáreleséget osztottunk!

 

2013. december 14-én újra madáreleséget osztottunk a szentiváni madárbarátoknak, ösztönözve őket ezzel is a téli madáretetésre. A szokásokhoz híven most is sokan jöttek, érdeklődtek, kérdeztek, beszélgettek és persze vitték a napraforgót.

  

Az etetéssel kapcsolatban hasznos tanácsokat, fontos tudnivalókat olvashattok az alábbi írásban:

 


 

TÉLI MADÁRETETÉS

 

Kedves Szentivániak, Madárbarátok! Elérkezett ismét az esztendő vége, megkezdődött Advent időszaka, közeledik a Karácsony. Velük együtt megérkeznek a azonban hidegek, lerövidülnek a nappalok. Az ünnepi készülődésben ne feledkezzünk meg tollas barátainkról, akik énekükkel vidámságot csempésztek tavaszi és nyári napjainkba, és megóvták gyümölcsfáinkat és veteményeseinket a rovarok károsításától. Szorgalmas nyári munkájukat a hideg téli hónapokban történő madáretetéssel tudjuk meghálálni.

Mikor és mivel etessük kertünk madarait?

December elejétől, a hidegek beálltával kell megkezdenünk az eleség rendszeres kihelyezését, melyet az időjárástól függően február végéig, március elejéig kell folytatnunk. Az etetés lényege nem a mennyiségben, hanem annak rendszerességében áll, mivel az odaszoktatott madarak minden nap számítanak segítségünkre.

Kereskedelmi forgalomban sokféle madáretető kapható, de egy kis otthoni barkácsolással magunk is készíthetünk. Etetőnket célszerű a kertben bokrok, fák közelébe kihelyezni, ha rálátunk az ablakból, kényelmesen megfigyelhetjük a téli látogatókat. Legelterjedtebb téli eleség a napraforgómag, de az üzletekben vásárolható cinkegolyók és magkeverékek is kiválóak erre a célra. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sózott vagy penészes a kitett táplálék. Megtört diót, mogyorót, tökmagot, ágakra akasztott szalonnabőrt és faggyút, félbe vágott almát is nagyon szívesen fogyasztanak a madarak. Kenyérrel ne etessünk!

Madáretetőinknél minden bizonnyal megjelenik a szén és kékcinege, csuszka, fekete rigó, zöldike, meggyvágó, fenyőpinty, tengelic, balkáni gerle, a házi és mezei veréb, de találkozhatunk vörösbeggyel és balkáni fakopánccsal is.

A téli madáretetéssel segítünk madarainknak átvészelni a hideg hónapokat, de e tevékenység legnagyobb jelentősége mégis abban rejlik, hogy minél szélesebb körben ismerteti meg a tollas világot, a kertben repkedő tarka sereg közelebb lopja hozzánk a már-már elfelejtett természetet.

A Szentiváni Madárbarát Kör az előző évekhez hasonlóan idén is rendez eleségosztást, először DECEMBER 14-én, majd egy januári alkalommal.

Várunk minden kedves Madárbarátot!

Kellemes Ünnepeket, madárdaltól hangos boldog Új Esztendőt kíván a SzeMaKÖR!

 


Az év madara 2014-ben: a túzok

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014-ben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Az Egyesület vezetése ezért úgy döntött, hogy az elmúlt két év gyakorlatával szemben, amikor a lakosság szavazhatott a következő év madaráról, az ünnepi évben szervezetünk jelképe, a túzok legyen ez a faj.

 

További részletek az MME honlapján

 


 

Európai Madármegfigyelő Napok 2013

 

Csatlakozva az MME országos és a Birdlife International nemzetközi prgramjához az idén is megrendeztük az Európai Madármegfigyelő Napok szentiváni rendezvényét. Reggel 8 órakor találkoztunk a Kossuth Lajos Művelődési Ház előtt, majd a túra helyszínére mentünk, mely ezúttal is a Bársony-tag és a Gazdák Erdeje volt.
 


 

 


Az idén is szép számú érdeklődő, köztük kisgyermekes családok, vett részt a túrán, mely most is a megszokott, jó hangulatban telt.
 

A korábbi évektől eltérően egy kissé más útvonalon haladtunk és Zsoltnak köszönhetően sok érdekes, értékes információt hallottunk a területen folyó Life+, Kisalföldi homokpuszta projekt céljairól, eredményeiről és a tervekről.


 


 

A Szentiváni Madárbarát Piknik - 2013. szeptemberben 22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Ferenczi Márti Szentivánon

Nagy örömünkre augusztus 12-én az Ausztráliában kutató Ferenczi Mártát láthattuk vendégül Győrszentivánon, aki sok érdekes élményét, tapasztalatát osztotta meg velünk munkájáról, mindennapjaikról.

 

 

 

 

 


Gólyagyűrűzés Szentivánon

2013 június 21-én végre eljött a nagy nap! Sok évi munka, várakozás és reménykedés után! Ma délelőtt gólyagyűrűzés volt Győrszentivánon! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    

 


 

Exkluzív képek a fészekből

A mi kisgólyáink

 

Nagy örömmel és büszkeséggel mutatjuk be a gólyaréti fészek kisgólyáiról készült első fotókat! Köszenet értük Gábornak!

   

 

 


Kisalföldi homokpuszta projekt

Beszámoló a lakossági fórumról

 

Az utóbbi időszakban terepi madárvédelmi és monitoring feladatainkat végezve sok helyen tapasztaltunk komoly változásokat  a Szentivánt és Gönyüt övező terület, az élőhelyek tekintetében.

Madarász társunktól, Zsolttól hallottunk már pár dolgot korábban a területen folyó munkáról és a Life program keretében megvalósuló, a kisalföldi meszes homokpuszta eredeti, természetes élővilága helyreállítását célzó beruházásról, igazából kevés információnk volt a témáról.

Május 30-án, lakossági fórumot rendeztek a projekttel kapcsolatban az iskola könyvtárában, ahol Gyula, Gábor, Zsolt és István képviseltük a SzeMaKört.

A fórum előadói Lábodi István projektvezető, valamint a Honvédelmi Minisztérium illetékes osztályvezetője, a Fertő-Hanság NP igazgatója és a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. illetékese voltak.
A rendezvény keretében részletes információkat kaptunk a területről és annak élővilágáról, értékeiről, sok új dolgot hallottunk az eddig elvégzett és a jövőben tervezett munkákról.

A projekt bemutatása után lehetőség nyílt a mintegy 20-25 résztvevő számára is, hogy kérdezzen illetve kifejtse álláspontját az elhangzottakkal kapcsolatban. Továbbá a rendezvény hivatalos része után kötetlen formában is lehetőséget kaptunk az eszmecserére, beszélgetésre.

 

A Kisalföldi Homokpuszta projekt bemutatására létrehoztak egy honlapot is, ahol bárki tájékozódhat a beruházásról.
Az oldalon, mely a képre kattintva érhető el, további számos érdekesség található, ezúton is ajánlom.

 

 

 

A 137-es lakói

 

A tavaszi oduellenőrzés sok feladatot ad, hiszen a költéseket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy minél pontosabb információnk legyen a szaporulatról. Ráadásul az odutelepek elhelyezkedése, nagysága illetve az időjárási viszonyok is befolyásolják a lehetőségeket. Mindezek ellenére igyekszünk a lehető legpontosabban, leggyakrabban felmérni a költés aktuális helyzetét. Legutóbb május 21-én, kedden ellőriztük az új köztemető mögötti területen levő költőládákat.

Különösen nagy izgalommal tekintettünk bele a 137-es számúba, mivel abban korábban már kis csúszkák laktak. Nagy örömünkre épp a kirepülés előtt álló, teljesen kifejlett fiókákat sikerült megfigyelnünk, testközelből.

3 kép azoknak, akik kimaradtak a jóból! :-)

 CsúszkalakA lakók

 Széncinege fiókák


 

MADARAK ÉS FÁK NAPJA

Május 10-én délelőtt a szokott helyszínen került megrendezésre a hagyományos "Madarak és fák napja" rendezvényünk, ami az idén is sok szentiváni iskolást és óvodást vonzott a természetbe. A gyerekek ezúttal is érdeklődve figyelték a madárgyűrűzést (ebben az évben egy nagy fakopáncsot, egy csilpcsalpfüzikét gyűrűzött meg Tatai Sanyi, egy gyűrűs feketerigó, amely szintén beletalált a hálóba, pedig adatai rögzítése után folytathatta útját), a mesterséges fészekodúban meglapuló fiókákat. A látogatók hallhattak néhány gondolatot az erdő fáiról, életéről, megismerkedhettek az év madarával, a gyurgyalaggal, s az idén először volt totó is, melyben e színpompás madárral kapcsolatos ismereteiket tesztelhették a kisiskolások.

Volt madárdalhallgatás, távcsöves megfigyelés, illetve sok kisgyermek megosztotta a madarakkal, állatokkal kapcsolatos személyes élményeit is.
 

 

 

 


 

További képek a galériában találhatók!


 

A Szentiváni Madárbarát Kör is csatlakozott az MME programjához:
 

FÜLEMÜLÉK ÉJSZAKÁJA

 

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat. A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel.

A fülemüle kedveli a bokrokkal teli kerteket, parkokat és erdőket. Minden helyszínen az MME szakemberei segítenek majd eligazodni az éjszaka hangjai között, s aki pár percig csendben sétál, vagy üldögél egy padon, varázslatos élménnyel gazdagodhat. A fülemüle egész Európában védett faj, hazánkban a természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

 

Az idei évben május 3-án, este nyolctól a szokott helyszínen tartottuk a rendezvényt, melyre idén is szép számmal jöttek el az érdeklődő madárbarátok!


 

Gyurgyalagtelep karbantartás

Együtt segítettük az év madarát!

 

Ma délelőtt - eddig soha nem látott létszámmal - gyűltünk össze, hogy a közeli Árnics-bányában, a bányató partfalának megtisztításával elősegítsük a gyurgyalagok és parti fecskék költésének sikerét.

Óriási szélben, nagyon lelkesen végzett, kitartó munkánk eredményeképpen igazán szépen elvégeztük az eltervezett munkát, amit remélhetőleg a nagyszámú gyurgyalag - szaporulat is igazol majd.

 

Ilyen volt

Az előkészületek

Eligazítás

Nekiugrottunk

Szépül a partfal

Hajrá Lányok!

Megy a munka

Ilyen lett

Jöhetnek a gyurgyalagok!

Szorgos kezek

  

Akcióban a szentiváni gólyák!

A honlapunk első híreinek egyike a gólyák újbóli szentiváni megtelepedése elősegítése kapcsán tett erőfeszítéseinkről szólt, nevezetesen a gólyaréti gólyafészek-alap tartóoszlopának a megerősítéséről. S bár a fészekalapot az elmúlt években kitartóan kerülgették a gólyák, mindezideig nem fészkeltek nálunk ezek a számunkra igen kedves madarak.

Most viszont örömmel jelenthetjük, hogy ez évben végre - hosszú idő után újra - otthonra lelt nálunk is a SzeMaKör címermadara.

 

 

 

 

 

 Itt a tavasz!
Madaraink visszatértek a telelőhelyeikről

    
Fehér gólya                      Füsti fecske

 


 

Megkezdődött az idei terepmunka

Az első oduellenőrzés 2013-ban

 

Múlt vasárnap délután Líviával és Gyulával felkerestük az új temető mögötti területet, hogy ellenőizzük és kitakarítsuk az ott kihelyezett odukat a hamarosan kezdődő költési időszak előtt. A munka a megszokott jó hangulatban telt, bár kissé beárnyékolta az egyik odu eltűnése. A ládák legtöbbje rendben volt, csak 2-3 esetben van szükség javításra esetleg cserére.

 


 

 

Madáreleségosztás - 2013. február 2.

Szombaton délelőtt újra eleséget osztotunk a szokott helyen a Kossuth Lajos Műv. Ház előtti parkolóban, reggel 8 óra és dél között.

Az elmúlt hetek kemény mínuszai után jelentősen megenyhült az idő, igaz kissé borús eg mellett, de 6 fokban kezdtük felállítani a sátrat a szokott helyen.

Talán az enyhe időnek, talán a jó reklámnak köszönhetően komoly érdeklődést volt tapasztalható, közel hat zsáknyi napraforgót osztottunk szét néhány óra alatt és majd' száz etetési helyet regisztráltunk.

Sokan érkeztek kérdésekkel és osztották meg velünk a madarakkal kapcsolatos élményeiket is.


 

 

 

 

 


 


Az év madara - 2013 - A gyurgyalag

 

Beköszöntött az új esztendő, s a tavalyi szavazás eredményeként a gyurgyalag védelmének évébe léptünk.

 


(Fotó: Kis István Péter)

 

Tudj meg többet az év madaráról az MME oldalán!
 


 

Madáreleségosztás - 2012. december 15.

 

December 15-én délelőtt, 8 és 12 óra között napraforgót osztottunk a győrszentiváni Kossuth Lajos Művelődési Ház elötti parkolóban a téli madáretetéshez.

     

    

    

 

 


Tatai Vadlúd Sokadalom 2012  

Ha november utolsó szombatja, akkor Tatai Vadlúd Sokadalom. Nem volt ez másképp az idén sem, a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került ez a program a tatai Öreg tó partján. Sokféle előadás, bemutató, kiállítás várt ránk. A leglátványosabb a solymász ill. a kutyás bemutató volt, tolongott is a nép rendesen. A narrátorok idén is a korábbi években jól bevált páros Zsoldos Árpád és Orbán Zoltán voltak.
 

  

 

 

   

Középfeszültségű oszlop felmérés
 

Múlt szombaton délután Gyulával útnak indultunk, hogy az MME Monitoring Központ felhívására felmérjük a Szenitván határában húzódó egyik középfeszültségű vezetékszakaszt.

A korábbi felmérések adataiból tudjuk, hogy a szigeteletlen tartóoszlopok igencsak belesetveszélyesek, évente több ezer védett vagy fokozottan védett madár - főképp ragadozók - pusztulását okozza.

A felmérés célja a különösen veszélyes vezetékszakaszok, oszlopok feltérképezése, mely lehetővé teszi a mielőbbi gyors beavatkozást a madarak védelmében.

A leginkább veszélyeztetett fajok között szerepel az egerészölyv, melyet az MME szavazásán a 2012-es év madarának választottak.

További információk a felmérésről az MME oldalán.